SAN FRANCISCO - Over tafellakens en juiste keuzes

June 11, 2017

 

Ik ontmoette Connie op een academisch symposium, en was aanvankelijk een tikkeltje overrompeld door haar bevlogen discours. Consumenten willen heus wel "the right thing" doen, verkondigde ze met een theatraliteit die wij geheel met de Amerikaanse levensstijl verbinden. Ze vinden alleen de weg niet.

 

Als professor aan de universiteit van San Francisco, wilde Connie "the right thing" dan ook in de praktijk brengen. Haar studenten Apparel, Design & Merchandising keken vreemd op toen Connie op een dag tafellakens kwam uitdelen in het auditorium. De tafellakens waren opgehaald bij restaurants en hotels in de stad, waar ze niet langer bruikbaar werden geacht. De opdracht? Maak er iets moois van!

 

Dat leverde een intrigerende documentaire op, waarin de studenten ontwapenend eerlijk zijn over de denksprongen die ze moesten maken om méér te zien in een tafellaken dan een witte doek katoen, en om duurzaamheid een centrale plaats te verlenen in hun werk.

 

"Ik wilde een lifestyle en een product creëren dat zou aanslaan en dat mensen zouden willen kopen, ondanks het feit dat het duurzaam is," zo vertelt een van de studenten, wat niet alleen een onbedoeld komische effect sorteert, maar ook ontnuchterend blijkt, zelfs verfrissend. 

 

In een land dat te boek staat als toonbeeld van consumentisme en het "way too much stuff"-gevoel, zal er nog een lange weg moeten worden afgelegd om zowel industrie als consument het Fast Fashion-model overboord te doen gooien. En die weg zal zich niet kunnen ophouden in groene niches, maar zal zich integendeel met volle overgave op de mainstream moeten storten. 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

De kringloop loopt spaak: wie maakt het textiel van de toekomst?

November 15, 2018

Terug naar de circulaire economie: over voddenrapers en de dingen die voorbijgaan

September 18, 2018

1/11
Please reload

Alle rechten voorbehouden. Niets van de op deze website gepubliceerde gegevens mag worden verveelvoudigd, in enige vorm of op enige wijze, zonder uitdrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur. Contacteer crepedechine.blog@gmail.com 

  • White Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon