BRUSSEL - Upcykleren aan de meter

 

In de inkomhal van Isa's huis torenen de bananendozen vol stoffen en staalkaarten tot hoog boven onze hoofden uit. "En dit is nog maar het begin!" glundert ze. Even later, op de eerste verdieping van dit statige herenhuis in Etterbeek, toont ze me haar atelier. Hier wordt de collectie van Isatió bedacht en geassembleerd, één van Brussel's meest originele modecreaties. Alle stukken zijn volstrekt uniek: ze werden één voor één vakkundig vervaardigd uit de stalen van Franse en Italiaanse stofproducenten, die er elk seizoen de textielbeurzen in Parijs en Frankfurt mee afschuimen. 

 

Monsters & Men 

Het maken van stalen vormt voor wevers en stoffenleveranciers een ultieme test, die zal bepalen of de stof aanslaat bij de mode-goeroes en of hun ontwerpen al dan niet op grote schaal van de band zullen rollen. Op jaarlijkse stoffenbeurzen worden een weldaad aan stoffen en en garens van over de hele wereld uitgestald en aangeprezen. Het zijn wervelende trade shows met als stelregel: aanraken mag, fotograferen niet. 

 

Voor Isa betekenden de stofkaarten een onverwachtse materiaalbron toen ze, na een lange carrière bij een Belgisch modebedrijf, de stap zette naar een eigen kledinglijn. Haar werkwijze? Net als een traditionele ontwerper ontvangt ze talloze textielstalen, met stoffragmenten in alle mogelijke kleuren, motieven, texturen en garen. Maar waar doorgaans een heus ontwerp- en verkoopleger wordt ingezet om de meest aantrekkelijke en geschikte stoffen te kiezen en deze vervolgens in grote hoeveelheden bij de fabrikant te bestellen, start Isa's werk net hier: met de stalen die ze in handen weet te krijgen. Het zijn kleine staalkaarten, van soms slechts een halve meter. "Het vergt veel creativiteit om met dit materiaal te werken, want je bent volledig afhankelijk van wat je binnenkrijgt," legt Isa uit. 

 

Dat materiaal komt weliswaar in kleine afmetingen, maar ook in grote hoeveelheden: elk jaar vergaart Isa anderhalf ton van textielfabrikanten, doorgaans uit Frankrijk en Italië. "De stalen worden weggegooid zodra de grote stoffenbeurzen voorbij zijn. Ze vormen slechts een klein onderdeel van de textielafvalberg die we wereldwijd met z'n allen hebben gecreëerd, en die stilaan onvoorstelbare proporties heeft aangenomen. Maar dat deeltje is er wel één van uitstekende kwaliteit: dit is spiksplinternieuwe stof."

 

A rebours

Het procédé dat Isa volgt lijkt haaks te staan op het ontwerpmodel dat de textiel- en mode-industrie nastreeft. In plaats van het "ontwerpend scheppen", waarbij het ontwerp het materiaal bepaalt, kiest Isa voor een radicaal omgekeerd principe: zij ontwerpt op basis van het materiaal dat op haar tafel belandt, en geeft het zo een nieuwe bestemming. Tot aan de fournituren, de knopen en de ritsen toe: alles vormt "recup", alles werd wel ergens opgescharreld.

 

Het creatieproces verloopt echter niet zonder slag of stoot. "Je moet goed nadenken over de materiaalkeuze, de stijl en de assemblage van wat je samenbrengt. Het plaatje moet kloppen; een kleedje is niet mooi omdat het ge-upcycled is, het moet een eigen leven leiden. Soms is het dan ook zoeken naar een speld in een hooiberg," voegt Isa er zuchtend aan toe. "Dan krijg ik een stuk zijde in handen, en weet ik dat het mooi zal passen in een assemblage met een welbepaald motiefje dat ik enkele maanden eerder binnenkreeg. Ga dan maar eens op zoek in de honderden dozen hier! Ik krijg het amper gesorteerd." 

 

 

 Leve de lokale productieketen 

Isatio is een 100% Belgisch product, met stoffen uit de buurlanden en een productieproces dat zich volledig in Brussel afspeelt, en bovendien een nieuwe waarde verleent aan stoffen die op de valreep aan de afvalberg ontsnapten. De leveringen gebeuren per fiets, om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. 

 

Isa werkt samen met het naaiatelier van de vzw De Welvaartkapoen in Sint-Jans-Molenbeek, al volstaat dat niet om alle creaties en ideeën uit te voeren en af te leveren. "Het klinkt gek, maar ik kamp met een tekort aan arbeidskrachten die kunnen naaien, stikken en retoucheren. Brussel telt veel te weinig naaiateliers!" stelt Isa vast. "Ik probeerde dit eerder al aan te kaarten bij de overheid, maar de geesten lijken nog niet rijp: we zijn erg gewend geraakt aan de idee dat alle lokale kledingproductie dood en begraven is. Terwijl er zo veel kansen liggen in onze stad, in het bijzonder voor hergebruik en recyclage. Ik vraag me vaak af, waar wachten we op om ons land en onze hoofdstad uit te spelen als circulaire pioniers? De Zweden doen dat prima, maar wij hebben evenveel potentieel."

 

 

 

Eigen stijl   

En de klant? Die blijkt unaniem positief te staan tegenover Isatió's concept, al speelt Isa het upcycling-gegeven bewust niet al te sterk uit. "Het is pas als mensen uitleg vragen dat ik hen vertel waar de stof vandaan komt en hoe de jurk die ze in hun handen houden werd gemaakt. Nadien merk ik een verandering in hun blik, ze gaan plots anders naar de collectie kijken. Negatieve reacties heb ik eigenlijk nooit gehad, wel integendeel."

 

De collecties van Isatió vind je in privéverkoop en online, want Isa vindt het directe contact met haar klanten een onmisbare troef. "Ik denk dat er een publiek bestaat dat er genoeg van heeft om in onpersoonlijke, grote winkels te shoppen. Wie hier langskomt, gaat een beetje op ontdekkingstocht. We nemen de tijd en indien gewenst voer ik later nog aanpassingen door. Het is zo belangrijk je smaak en stijl te verkennen, te achterhalen welke modellen en kleuren je mooi staan en in welke stoffen je je goed voelt. En dat kan hier."

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

De kringloop loopt spaak: wie maakt het textiel van de toekomst?

November 15, 2018

Terug naar de circulaire economie: over voddenrapers en de dingen die voorbijgaan

September 18, 2018

1/11
Please reload

Alle rechten voorbehouden. Niets van de op deze website gepubliceerde gegevens mag worden verveelvoudigd, in enige vorm of op enige wijze, zonder uitdrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur. Contacteer crepedechine.blog@gmail.com 

  • White Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon